Terug

Cursisten PCO Kennis bezoeken Noord/Zuidlijn

Cursisten PCO Kennis bezoeken Noord/Zuidlijn

Verzakkende woningen, enorme kostenoverschrijdingen en vertraging van de opleverdatum met jaren, zomaar een greep uit de berichtgeving rond de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. De Noord/Zuidlijn heeft zich ontwikkeld tot een nieuw nationaal projectentrauma. Maar wat is nu de rol van projectcontrol binnen zo’n complex, uniek en uitdagend project? Tijd om zelf een kijkje te nemen dus.

23 juni zijn de studenten van de Opleiding Project Control (OPC) en de opleiding Registered Project Controller (RPC) op een site visit geweest naar de Noord/Zuidlijn. Na ontvangst  in het ruim opgezette informatiecentrum Noord/Zuidlijn op Amsterdam Centraal werden we rondgeleid in het informatiecentrum. Aan de hand van een enorme maquette en een uitgebreide fotocollectie wordt de bezoeker hier op de hoogte gehouden van de voortgang van de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Na een toelichting op de geschiedenis en voortgang van de Noord/Zuidlijn was het vervolgens tijd om de Noord/Zuidlijn dan eindelijk met eigen ogen te aanschouwen. Pal voor Amsterdam Centraal werden we meegenomen de bouwput in om te worden rondgeleid op het traject Amsterdam Centraal – Rokin. Hier volgde een uitleg over de wijze waarop stations en tunnels werden aangelegd onder dichtbevolkt stedelijk gebied en konden we uitgebreid rondkijken in het indrukwekkende tunnelstelsel.

Na de rondleidingen werd het tijd om ook figuurlijk de diepte in te gaan. Martin Schmidt, manager Financiën Noord/Zuidlijn, startte met een toelichting op de geschiedenis van de Noord/Zuidlijn vanuit een financieel en projectcontrol perspectief, waarna zich een levendige discussie ontspon over de impact van stakeholder management, projectcommunicatie en beeldvorming, opportunistische besluitvorming rond megaprojecten, opdrachtgeverschap en de rol en invulling van het projectrisicomanagement. Om half 6 werd de site visit afgerond en konden we terugkijkend op een interessante, indrukwekkende en leerzame middag de weg naar huis inzetten.

Klik hier voor foto's.

Terug

Referenties